2008. szeptember 13., szombat

RÉNSZARVASOK:):):):)!!!!!


Ismét írásra vetemedem, bár nem tudom, hogy mennyi érdeklődőm van a családon kívül, de hátha majd évek múlva visszaolvasom ezeket az írásokat és legalább nekem szép emlékek jutnak róla eszembe:) (ezt a pozitivista szemléletet...van még mit tanulnom az északi norvégoktól:)).

Szóval, annak örömére, hogy egész héten olyan szép, felhőmentes, kellemes, napos időnk van (kb. olyan 15-23 fok között), így szerdán úgy döntöttem, hogy nyakamba veszem a világot és megmászom életem eddigi legnagyobb "csúcsát". Elvégre megígértem Rékának, hogy viszek neki rénszarvast, tehát "addig nem állhatok meg, amíg nem találok egyet (az már más kérdés, hogy hogyan is viszem haza...)". Szóval ilyen gondolatokkal vágtam neki úgy kb. délben a nagy kalandnak. Háromnegyed 1kor el is indultam meghódítani a szárazföld magaslatait. Felérve az elsőre már meghaladtam addigi összes túrás teljesítményemet (a maga 4-500 m-vel), de mivel nem találtam rénszarvast, ezért tovább mentem hűséges segítőtársammal, akire a hosszú út során végig támaszkodhattam. Mentem mendegéltem, de csak nem akadtam rá a hőn áhított rénszarvasaimra...Magaslat magaslatot követett, már a havas tájon is átnyargaltam, mikor hirtelen az egyik emelkedőt követően feltűnt az ELSŐ. Úgy jelent meg előttem, ahogy anno elődeinknek a csodaszarvas. Gyönyörű fehér színű, de nem csak szarvas, hanem rén is:). Lassan közelebb lopóztam, dehát nem lehet ilyen figyelmes állatokat ennyire amatőrmódon átverni...Így észre vettek...Legnagyobb meglepetésemre azonban nem futottak el előlem, de sajnos túl közel sem engedtek magukhoz:(. Talán 10-15m volt a legközelebbi, de nagyon sokan voltak. Egyszer-kétszer összeakaszkodtak, ha zavarták egymás köreit, végül elvonultak:(. Felbuzdulva a nagy találkozáson tovább mentem, hogy meghódítsam a maradék elérhető - legalább is annak vélt - csúcsot:). Kb. 800m-re mentem fel, el sem hiszem szinte:). Másoknak ez valószínűleg nudli, de nekem 3. "hegymászásom" alkalmából kellőképpen elég volt azt hiszem...Van itt egy 1200 m-es csúcs is, de azt hittem, hogy oda nem tudok átjutni, most már viszont tudom, hogy mit fogok csinálni következő kellemes idejű hétvégémen:).

Közel 6 óra vándorlást követően visszaértem a cable car fenti megállójához, így oda is betértem egy kicsit, hogy tudjam, mi az, amiért fölösleges lett volna 70 koronát kidobnom (ha már 800m-eket mászom meg, akkor minek fizessek 200 vagy 300 m-ért:)), s végül elindultam hazafelé. A lábak fáradtak, két szendviccsel felszerelkezett túrázónk gyomra már rég elfeledte ezen elemek elfogyasztását...nagy nehézségekkel leértem...ekkor volt negyed 8...S már csak egy dolog volt hátra: hazajutni a szigetre, s annak másik oldalára... Még jó, hogy jött a 26-os busz:):):).

Azóta is boldogan élek. Itt a vége, fuss el véle. December végén pedig visszatérek kicsiny kis hazámba:)

Ráhel på berget:)

Ui.: Képek a honlap alján lévő linkről elérhetők:).

2008. szeptember 10., szerda

Her på berget :)


Már nagyon régen írtam, de nem azért, mert nem lehetett volna miről, csak nem igazán tudtam magam rávenni, hogy írjak, annyi dolog volt egyébként is, és úgy gondoltam, hogy a képek magukért beszélnek. Viszont, most annyira szép eseménynek lehettem "tanúja", hogy erről muszáj írnom:).

Történetesen az északi fényről (sarki fényről) van szó. Valamikor úgy hajnal fél 1 tájt a szomszédom kinézett a konyhaablakon, aztán izgatottan elkezdett kifelé mutogatni közben mondogatva, hogy ez az ugye, ez az?!?!?! (mármint angolul:))
Igen, az volt és nem is akármilyen. Bár az intenzítása még nem volt olyan nagy, viszont mivel nem volt felhő az égen egyáltalán, ezért a teljes kiterjedését láthattuk. Szinte az egész sziget fölött szétterült és pillanatról pillanatra változott az alakja, volt, hogy a színe is, amit sikerült nagyon gyengén megörökítenem (hát azért még sem profi fényképezőgép, de azért örülök, hogy megvettem:))). Szóval, elsősorban fizikus és földrajzos ismerőseim sajnálom, amiért nem lehettek itt élőben. Remélem, hogy még sok ilyen alkalmam lesz és erősebbek lesznek talán ezek a jelenségek itt az Aurora alatt, úgy talán jobb képeket tudok majd csinálni:). Most azért felteszek egy párat a nap többi képével együtt (hisz, remélem mindenki tudja, hogy ez a város adott, többek között, otthont elvileg az 1994-es - remélem, jól emlékszem - téli olimpiának:)).

Szóval jöjjenek a képek:)! Anyukámnak igazán szép ajándékot hozott a természet a szülinapjára:)!

Pussz,
Ráhel