2008. augusztus 19., kedd

Igen rövid összefoglaló az elmúlt hetekről....:)

Üdv Mindenkinek:)!


Az elmúlt hetek nagyon gyorsan telnek, mert mindig történik valami. Első héten bevezettek az itteni dolgok menetébe előadásokon, csoportmunkákon, tea és édességszüneteken, városnézésen, Driv-es partin keresztül. Amíg nem volt bérletünk, addig minden nap gyalog másztuk meg a mi kis "dombunkat":), ami az egyetem és Mortesnes között van. Jó edzés, mióta bérletem van, azóta is gyakran megteszem. Aztán a 4km-re lévő belvárost is persze gyalog jártuk be (én kb. 5-6 alkalommal tettem ezt meg eddig:)). Már jártunk máshol is, nem csak Tromso-ban (Grotfjord-ba mentünk el, ahol életemben először másztam hegyet, amiről aztán kiderült, hogy csak 400 m magas...). Elkezdődött az egyetem is, találkoztunk egy csomó norvéggal. Nagyon vegyes a társaság, de egyet már megállapítottunk, hogy itt is sok a deszkás... Holnap lesz az első rendes előadásunk. 3 kurzusom lesz, ebből egy lesz végig, kettő pedig tömbösítve egy-egy héten kerül megtartásra (az egyik szeptemberben, a másik októberben). Ha minden igaz, akkor szombaton kimegyünk a nyílt vízre bálnákat nézni:):):):):). Már nagyon várom:):):). Ezen a héten ingyenes az egyetemi sportközpont, úgyhogy ma azt is kipróbáltuk és a héten minden nap fogunk menni szerintem:). Rengeteget kéne olvasni, de még nem igazán hagytam magamnak erre időt.

Csak az árakról egy pár szó, mert Edit nővérem muszáj megnyugtatnom:). Találtunk egy nagyon jó márkát (First Price), ami kb olyan, mintha otthon vásárolnék. 750 g-os kenyér kb 150 Ft, 1 kg sajt 1500 Ft, gépsonka 1 kg 760 Ft. Szóval, ha nagyon össze kell húznom magam (ami munka hiányában muszáj lesz...), azért talán ki tudok jönni az ösztöndíjamból. Egyébként magamnak főzök, de nem mindennap eszem meleget...van, hogy időhiány, van hogy egyszerűen nincs kedvem, de ez Szegeden is így volt:).

Az itteni zeneiskola hihetetlen:).Majd erről írok még bővebben. A lényeg, hogy ingyen gyakorolhatok, ha van szabad hely a konziban:). Múltkor ki is próbáltam már 2 zongorát is:).

Az emberek zöme segítőkész, szinte mindenki tud angolul. Nem szinkronizálják a filmeket, hanem feliratozzák csak, így még nekünk is jó tv-t nézni:). Vannak itt is számítógépfüggők (pl. a mi folyosónkon 2 is van...). A többség tejföl szőke, de vannak alacsony barnák is:). Viszonylag csöndes nép, kevés az elhízott ember (ennyi fel és le járkálás mellett és ráadásul a legegészségesebb típusú élelmiszerek szinte a legolcsóbbak...kivéve persze a zöldség-gyümölcs...). Szinte csak evangélikusok vannak, de van azért 2 katolikus templom is:).

Tegnap a híd másik oldalán lévő 600 m-es hegyre mentünk fel (ez nem volt olyan durva, mint a múltkori, pedig magasabb:)). Legközelebb át is szeretnék menni a túloldalára, hátha végre összeakadok egy rénszarvassal:). Megígértem Rékának, hogy viszek egyet, de lehet, hogy maradok a plüs verziónál:D...

És a családpolitika...én nem tudom, hogy pontosan hogyan is épül fel, de nagyon jól működik. Remélem, valamennyit megtudhatok erről, amíg itt vagyok:).

Edit, remélem, most már jól vagytok a picivel! Sokat gondoltam rátok, amikor mondta anya, hogy mi is történt...:( Puszilok mindenkit és üdvözlöm az én egyetlen unokaöcsém:):):):):):):):)!!!! Majd valamit megpróbálok vinni neki is innen:) (Réka rénszarvasa mellett nem tudom, hogy még mi fér majd bele a bőröndbe:D).

Sikerült megküzdenem a webtárhelyemmel, úgyhogy most már nézegethetitek a napokra, hetekre összefogott mappáimat. Nem szortíroztam...nem volt kedvem:).

http://picasaweb.google.com/szrachel87

Jó nézegetést:):):):)! És igyekszem válaszolni még azokra a kérdésekre, amik most kimaradtak...Tényleg igyekszem:):):)!!!

üdv.,
Ráhel

PS.: Ja!! És szavazzatok egyetemista és volt egyetemista "társaim" :)!!! Jobb oldalt (itt a szöveg mellett) megtaláljátok a kérdést:).